Prakaituok vardan sėkmės

Būdamas sporto psichologu, aš visada ieškau galimybių stiprinti žaidėjų psichologinį pranašumą. To galima pasiekti, taikant tam tikrus metodus ir strategijas, bei stiprinant žaidėjo gebėjimą prisitaikyti prie unikalios situacijos. Tačiau, be egzistuojančių principų ir metodų įvairovės, kurių galima išmokti ir vis dar tobulinti tobulinti, yra dar kažkas, žymiai fundamentalesnio, skiriančio gerą žaidėją nuo puikaus, - tai vidinė jėga ir troškimas. Edisono žodžiai: „Genijus yra 99% prakaito” čia labai gerai tinka!

Kadangi Jūs, tikriausiai, tai skaitote savo kompiuteryje arba telefone, nenutoldami nuo temos, šį natūralų energijos šaltinį pavadinkime jūsų kietuoju disku. Požiūris į vidinę jėgą, kaip į asmeninį kietąjį diską, yra esminis kelyje į sėkmę. Nesvarbu ar Jūs būtumėte rimtas teniso žaidėjas, treneris ar savaitgalinis programišius. Prieš aptariant tai detaliau, norėčiau pasidalinti labai paprastu modeliu, kurį aš naudoju dirbdamas su teniso žaidėjais:

Talentas ir fiziniai duomenys + sunkus darbas/pastangos/disciplina + psichologiniai gebėjimai = atlikimas --> rezultatas

Talentas ir fiziniai duomenys pasireiškia kaip Jūsų prigimtis santykyje su tuo, ko pasiekėte per treniruočių metus. Šie gana pastovūs veiksniai laikui bėgant keičiasi lėtai. Norėdami patobulinti šiuos veiksnius, galite svajoti iškeliauti laiko mašina, kad pasirinktumėte atletiškesnius tėvus, taip pat galite lankyti daugiau treniruočių ar žaisti daugiau varžybų. Talentas, žinoma, yra svarbus, tačiau vien jo neužtenka. Teniso istorijoje yra gausu talentingų nuosmukių pavyzdžių. Aukščiausiuose teniso profesionalų lygiuose kiekvienas tenisininkas turi didžiulį talentą.

Sunkus darbas, pastangos ir disciplina yra labiau kontroliuojamos jėgos, kadangi jos kyla iš valios stiprybės. Šie pagrindiniai elementai, sujungti su talentu ir atitinkamais psichologiniais įgūdžiais, gali duoti neprastus rezultatus. Be valios ir motyvacijos Jūs stovėsite vietoje ir pažanga bus labai nežymi. Todėl svarbiausias uždavinys – kelti sau iššūkius kasdienėje praktikoje ir treniruotėse, ir tuo pat metu likti motyvuotais.

Sporto psichologija pristato ir trečią svarbią sritį mūsų formulėje. Sporte mes naudojame daug skirtingų psichikos gebėjimų: pasitikėjimas, dėmesio sutelkimas ir energijos valdymą. Šie gebėjimai iš tikrųjų yra labiau „minčių-kūno“, nei vien protiniai sugebėjimai, kadangi niekas nėra vien protiška ar vien fiziška. Mintys ir jausmai nuolat sąveikauja su veiksmais ir fiziniais pojūčiais. Jūsų minčių ir jausmų kokybė keičiasi nuo to, kaip gerai Jūs atmušate kamuoliuką iš dešinės pusės ar atliekate padavimą. Efektyviai judant aikštelėje ar esant geros fizinės formos, - didėja pasitikėjimas savimi.

Visos trys svarbiosios sudedamosios dalys (talentas, sunkus darbas ir psichologiniai gebėjimai) virsta atlikimu. Pastebėkite, kad aš nepaminėjau sėkmės. Neįmanoma kontroliuoti rezultatų, kadangi visada yra priešininkas, tačiau geriau pasirodydami Jūs ilgainiui užsitikrinate geriausią įmanomą rezultatą. Varžybinę įtampą mažian ir tai, kad savo dėmesį paprasčiausiai sutelkiate į gerą žaidimą, nesijaudindami, laimėsite ar pralaimėsite. Geriausia yra leisti rezultatui rūpintis pačiu savimi, nes susitelkimas į rezultatą dažnai pakiša koją.

Taigi, atsikratykime seno kietojo disko ir pradėkime prakaituoti vardan sėkmės. Štai pagrindiniai dalykai:

AISTRA IR MĖGAVIMASIS

Stenkitės mėgautis savo veikla, fizinėmis, psichologinėmis treniruotėmis ir varžybomis. Bet kur yra labai sunku tobulėti nesimėgaujant savo veikla. Norint jausti didesnę aistrą ar malonumą, siūlomi tokie patarimai:

  1. Leiskite sėkmei atsirasti. Organizuokite treniruočių ir užsiėmimų krūvius taip, kad jie pareikalautų visų jūsų jėgų, tačiau ir taip, kad gan dažnai aplankytų sėkmė. Tai padidina matomą kompetenciją ir motyvaciją.
  2. Apdovanokite save už gerą atlikimą, įskaitant ir geras pastangas, sportinį vikrumą ir varžybų laimėjimus.
  3. Girkite save ir kitus verbališkai ar neverbališkai, tokiais žodžiais kaip „šaunuolis“ ar paplekšnojimu per nugarą.
  4. Mokymąsi darykite įdomesnį keisdami rutiną.
  5. Užtikrinkite, kad vertinimai būtų realūs ir siejami su atlikimu, o ne vien tik su rezultatu.
  6. Mokymąsi, praktiką, žaidimą ir treniravimąsi darykite linksmus ir ne visada svarbius.

PASTANGOS IR DISCIPLINA

Jeigu norite susikurti pergalės formulę, įtraukite į ją ir troškimą, kuris yra esminis kiekvieną kiekvienų varžybų akimirką. Tai gali būti svarbiausias veiksnys, norint pasiekti sėkmę. Štai keletas patarimų:

  1. Mažinkite pasiteisinimus. Pasiteisinimai mažina įtampą, bet retai prisideda prie atlikimo ar augimo.
  2. Prisiimkite visišką atsakomybę už blogus rezultatus – tai padidina matomą kontrolę. Be jos sieksite mažesnių tikslų ir mažinsite pastangas. Kritimas žemyn gali tęstis, jei vis mažinsite atsakomybės jausmą.
  3. Nepasitenkinkite vidutinybe. Būkite realistiški, bet išsikelkite aukštus standartus. Daug korporatyvų vadovų atleidžia 10% savo geriausių darbuotojų! Atsikratykite nenaudingų ir žalingų įpročių bei stebėkite, kaip tobulėjate.

GREITAS ATSISTATYMAS IR PRISITAIKYMAS

Michael Jordan yra sakęs, kad jam „vis nesisekė ir nesisekė“ ir todėl jam taip pasisekė! Pažiūrėkite, kokių rezultatų davė jo greitas atsistatymas! Štai keletas patarimų:

  1. Treniruokitės kontroliuoti pyktį, nuobodulį ir nerimą.
  2. Didinkite savo kompetenciją mokydamiesi labiau kovoti. Apsipraskite su blogiausia įmanoma situacija ir visa kita bus vieni niekai. Tai skatina grūdinimąsi.
  3. Pasinaudokite kitų parama, kalbėjimasis labai padeda.
  4. Darykite dažnas trumpas pertraukas. Tai sustiprina džiaugsmą ir galimybę išlikti gaiviam, taip pat ir atsigauti.

Įpraskite prakaituoti su aistra vardan sėkmės, stenkitės ir mokykitės greitai atsigauti. Taip Jūsų treniruotės bei varžybos taps prasmingesnės ir produktyvesnės. Visas šis prakaitas dosniai atsiperka didėjant žaidimo kokybei. Tai vis dar negali garantuoti pergalės prieš Roger Federer ar Mariją Šarapovą, tačiau Jūs tikrai pasirodysite vis geriau ir tai yra svarbiausia!

Dr. John F Murray yra sporto psichologas Palm Byče, Floridoje