Stulbinanti kūno kalbos galia teniso varžybų metu

Jūsų kūno kalba korte turi didelės įtakos ne tik Jūsų žaidimui, bet taip pat ir Jūsų priešininko pasirodymui.

Kiekvienas geriausias teniso žaidėjas yra gavęs nurodymus, kaip geriau naudoti galingąjį kūno kalbos meną rungtynių metu. Jūs taip pat galite išmokti kūno kalbą, kad žinotumėte, kada priešininkas pergalę Jums pateiks ant lėkštutės!

Taigi, kas iš tikrųjų yra kūno kalba? Na, tai beveik viskas, ką darote teniso korte tarp taškų ir geimų – kaip vaikštote, stovite, kalbate, reaguojate į taškus ir t.t.

Kiekvienas atliktas veiksmas siunčia signalus Jūsų oponentui, kuriuos jis susirenka sąmoningai arba nesąmoningai – ir šie signalai arba praneša, kad esate savimi užtikrintas ir stiprus, arba priešingai – nervingas, susierzinęs, pavargęs, nusivylęs ir pan. Kūno kalba niekada nemeluoja, nebent, žinote, kaip ja naudotis!

Pirmiausia pakalbėkime, kaip Jūsų kūno kalba paveikia Jūsų priešininką. Kai žaidėjas rungtynių metu atsilieka ir jaučiasi nusivylęs, jo kūno kalba negatyvi: nuleista galva ir pečiai, lėtas judėjimas tarp taškų, susierzinę šauksmai save keikiant, rakečių ir kamuoliukų daužymas ir pan. Tai ženklai, kurie leidžia priešininkui jaustis labiau kontroliuojančiam situaciją ir judančiam link pergalės, nes jo varžovas - pasimetęs ir sugniuždytas.

Tai dar daugiau paskatina priešininką ir suteikia jo žaidimui naujų jėgų, kas dar labiau sumažina galimybes laimėti negatyviam žaidėjui.

Tuo tarpu teigiama kūno kalba kuria visai kitą istoriją. Ji siunčia pavojaus signalus Jūsų priešininkui, sakydama: „Aš kontroliuoju padėtį ir niekas manęs negali sustabdyti.“ Štai keli subtilūs veiksmai, kurie yra patikimas būsimo laimėtojo ženklas:

  • suspaustas kumštis po kiekvieno gero smūgio
  • greitas ir gyvas judėjimas tarp taškų ir keičiantis pusėmis
  • pakelta galva ir pečiai

Sudarykite įspūdį, kad turite prikaupę daugybę energijos eidami pro oponentą, kai keičiatės pusėmis, net bėgdami prie kėdės, kaip tai dažnai darydavo Agassi. Jeigu sunkiai kvėpuojate po ilgo taško, sulaikykite kvapą, prasilenkdami su oponentu!
Agassi ir Federer taikė šią teigiamą kūno kalbą ir net naudojo kaip pavyzdį buvusiam pasauliniam Nr. 1 – Stefan Edberg iš 80-tųjų – kurio treneris iškart ėmė dirbti su jo neigiama kūno kalba ir tolesni rezultatai buvo puikūs.

Matote, kūno kalba taip pat turi įtakos ir Jūsų žaidimui. Net jeigu tiesiog versite save naudoti teigiamą kūno kalbą korte (pvz.: greičiau eidami tarp taškų) Jūsų protas paprasčiausiai neturės kito pasirinkimo kaip siųsti teigiamus signalus Jūsų kūnui – taigi Jūsų teniso lygis iškart kils.

Protas valdo kūną, o tuo tarpu kūnas daro įtaką protui per kūno kalbą! Taigi, jei kada nors norėsite greitai pakelti savo žaidimo lygį, pakeiskite savo kūno kalbą – skubiai!

Galite pradėti stebėti kitus žaidėjus teniso rungtynėse ir pamatysite - dažnai net nereikia žiūrėti į rezultatų lentelę, kad žinotumėte rezultatą. Jei vienas žaidėjas yra išsiveržęs į priekį, galite iškart pasakyti kuris tik ,,skaitydami“ teigiamą ar neigiamą kūno kalbą, reiškiamą laiminčiojo ar pralaiminčiojo žaidėjo!

Tad jei jaučiatės įstrigę lygiosiose trečiajame sete (tarkim, iš viso 3 setai), tai yra momentas, kuomet Jūsų teigiama kūno kalba gali tapti labai svarbi Jūsų varžovui – jis gali patikėti, kad nesate toks pavargęs ar susierzinęs, kaip jis, ir galvoti „kaip man pasiekti jo (arba jos) lygį?“

Kai tik tokios mintys pradeda šmėkščioti varžovo galvoje, Jūs esate labai arti lūžio, po kurio iškart seks pergalė.

Ir galiausiai, stebėkite savo varžovo kūno kalbos ženklus, kad suprastumėte, kada jis ima irzti ar netenka jėgų. Tai suteiks Jums svarbios informacijos apie viso žaidimo lūžio tašką.

Stebėkite, ar varžovas purto galvą po taško, ar murma po nosimi, ar šaukia ant savęs, žiūri žemyn, eina lėtai (ne tada, kai naudojama vilkinimo taktika, tai visai kas kita) ir ar labai sunkiai kvėpuoja po taškų, ypač jei jam prireikia papildomo laiko poilsiui, ar atsitupia pailsėti tarp taškų.

Kūno kalba yra dalis strategijos, kuri sukuria konkurencinę kovą varžybose, tad neišvengiamai pradėsite naudoti šį aspektą savo žaidime, jei tik esate rimtas turnyrų žaidėjas, nusiteikęs laimėti.

„Protas valdo kūną, o Protas yra Beribis“