Teniso gudrybės. Per apšilimą – ir žvalgyba

Tenisininkams, prieš žengiant į aikštę, labai svarbu daug dėmesio skirti apšilimui. Be ne mažiau svarbi pasirengimo mačui dalis – smūgių apšilimas. Nemažai teniso mėgėjų nesupranta, kaip smarkiai ši dalis gali prisidėti prie pergalės, todėl skiria jai nepakankamai dėmesio.

Stebint teniso mėgėjų pasirengimą žaidimui aikštelėje, galima pastebėti du kraštutinumus – pasirengimas būna arba per ilgas, arba nepakankamas.

Yra žaidėjų, kurie išeina į aikštelę ir smūgius apšilinėja iki begalybės. Ar jie tikisi, kad dėl to pradės geriau žaisti? O gal bijo pradėti varžybas? Tikriausiai pažįstate tokio tipo žaidėjų (tikimės, kad jūs nesate vienas jų). Jei su tokiu susidūrėte, neleiskite, kad jus išnaudotų kaip kamuoliukų mašiną. Kai jaučiate, kad esate pasirengęs žaisti, nedelskite, iškart apie tai praneškite savo varžovui.

Nors dauguma mėgėjų apšilimo aikštelėje nemėgsta, faktai rodo, kad kuo prastesnis žaidėjas, tuo trumpesnis būna jo apšilimo aikštelėje laikas. Todėl atkreipkite dėmesį, ar patys žaidimui nesiruošiate atmestinai, t. y. ar nesitreniruojate tik savo mėgstamiausių smūgių vengdami tų, kurie sekasi prasčiau.

Kad pasirengimas žaidimui būtų kuo efektyvesnis, per apšilimą aikštelėje turite pasiekti šiuos tikslus: 1) pratęsti fizinį kūno raumenų ir psichologinį pasirengimą, kurį pradėjote atlikdami tempimo pratimus bei planuodami ir vizualizuodami varžybas; 2) suderinti kūno ir akių darbą; 3) kuo daugiau sužinoti apie varžovą, jo stipriąsias ir silpnąsias vietas.

Profesionalūs teniso žaidėjai į teniso aikštelę išeina jau apšilę (taip pat ir aikštelėje) ir pasirengę mačui. Tai, ką matome kaip apšilimą, tėra jo pabaiga ir tam tikras nervų nuraminimas prieš žaidimą. Tad neapsigaukite – jums kelių smūgių apšilti tikrai neužtenka.

7 min. 45 sek. planas

Toliau pateikiame rekomenduojamą apšilimo aikštelėje planą, kuris padės užtikrinti ir fizinį, ir psichologinį pasirengimą teniso mačui.

90 sek.: laikykite kamuoliuką ore (akių ir rankų darbo suderinimas)

Jei nežaidžiate kasdien, pasirengimą pradėkite su priešininku kamuoliuką mušinėdami ore netoli tinklo – tai smūgiai, kuriems reikia mažai pastangų, tačiau jie padės susikoncentruoti į kamuoliuką ir sustiprins bendrą koordinaciją. Iškart mušinėti tolimus smūgius nuo žemės rekomenduojama tik tuo atveju, jei esate kasdien žaidžiantis aktyvus tenisininkas, išsiskiriantis stipria koordinacija ir puikia, į kraują įaugusia technika.

4 min.: taisyklingi smūgiai nuo žemės

Svarbiausia taisyklė – pirmus šešis septynis smūgius stenkitės mušti kuo toliau, kad kamuoliukas į žemę atsimuštų kuo arčiau galinės linijos. Nieko baisaus, jei jis nukris ir šiek tiek už jos. Nervinė įtampa žaidžiant dažnai lemia sutrumpėjusius smūgius, todėl jei per apšilimą koncentruositės į ilgesnius smūgius, juos lengviau mušite ir žaisdami – o tai vienas svarbiausių geros tenisininko technikos aspektų. Apšildami neskubėkite smūgiuoti, geriau pamažu suraskite ritmą, tinkamiausią jūsų organizmui.

30 sek.: smūgiai iš oro prie tinklo

Šie smūgiai daugumai neprofesionalių teniso žaidėjų nesiseka, todėl jų vengiama, tačiau be reikalo. Skirdami bent pusę minutės šiems smūgiams, padarysite sau dvigubą paslaugą – visų pirma, pasitreniruosite patį smūgį, o antra – pradėsite ruoštis geriems padavimams. Šiuo apšilimo etapu jūsų tikslas paprastas – atlikti technišką viso kontakto su kamuoliuku smūgį nesijaudinant dėl paties smūgio stiprumo.

15 sek.: tinkamas kamuoliuko išmetimas

Kada pastarąjį kartą treniravotės, kaip tinkamai išmesti kamuoliuką paduodant? Keliolika pasirengimo sekundžių skirdami kamuoliukui išmesti galite reikšmingai pagerinti savo padavimo kokybę. Tiesiog keletą kartų išmeskite kamuoliuką taip, kad būtų patogiausia smūgiuoti, ir stovėdami vietoje jį sugaukite. Beje, žaidžiant skubiai paduoti kamuoliuko taip pat neverta – jei matote, kad kamuoliuką išmetėte nepatogiai, tiesiog jį sugaukite ir bandykite iš naujo – taip sutaupysite nervų, o varžovui – taškų.

60 sek.: padavimai

Apšildami skirkite laiko ir padavimams – tiesiog padarykite po keletą skirtingo ilgio stipresnių ir silpnesnių padavimų į abi aikštelės puses. Ši apšilimo dalis leis žaidžiant išvengti nereikalingai prarastų taškų nesugebėjus du kartus tinkamai paduoti kamuoliuko.

30 sek.: padavimo atmušimas

Kol jūsų varžovas treniruojasi padavimus, jūs treniruokitės jo padavimus atmušti. Stenkitės tai daryti ramiai ir ritmiškai – tikėtina, kad tai bus pirmasis žaidimo smūgis, kurį turėsite atlikti, todėl būkite jam pasiruošę kiek įmanoma geriau.

Kaip pažinti savo varžovą?

Per beveik 8 minutes, kai ruošitės žaidimui, galite įvertinti ir savo priešininko žaidimo specifiką. Tai ypač svarbu, jei su šiuo varžovu nesate žaidę anksčiau.

  • Kai mušate kamuoliuką į aikštelės vidurį, iš kurios pusės jūsų varžovas prie jo pribėga? Kuria ranka labiau mėgsta smūgiuoti? Kokių smūgių vengia?
  • Kai laikote kamuoliuką ore prie tinklo, tarsi netyčia kilstelėkite kamuoliuką aukščiau. Ar jūsų varžovas sugeba tokį netikėtą pasikeitimą priimti sklandžiai? Ar tokiu atveju jis gerai sužingsniuoja, nesiblaško?
  • Kai laikote kamuoliuką ore prie tinklo, taip pat galite pabandyti jį nuleisti kiek įmanoma žemiau. Ką tokiu atveju daro jūsų priešininkas – sulenkia kelius ar nuleidžia raketę? Pastarasis variantas – teniso tinginių pasirinkimas, kuris susilpnina smūgį ir neleidžia tiksliai nustatyti kamuoliuko trajektorijos.

Visą laiką apšildami atidžiai stebėkite savo varžovo smūgius – jie ilgi ar trumpi? Stiprūs ir kryptingi iš vienos pusės ir silpnesni, nestabilūs – iš kitos? Kokius smūgius jūsų varžovas mėgsta labiausiai? Nepasiduokite pirmam įspūdžiui po kelių įspūdingų varžovo smūgių. Juk patys žinote, kad labai dažnai tai, kas puikiai sekasi apšylant, dėl įtampos gali visiškai nebesisekti per varžybas.

Nesukčiaukite! Apšildami darykite kuo įvairesnius smūgius, daugiausia dėmesio kreipkite į tuos, kurie jums sekasi sunkiausiai ar kuriuos ne taip mėgstate. Patikėkite – jūsų varžovas žaisdamas greitai atras jūsų silpnąsias vietas, todėl tam geriau būkite kiek įmanoma geriau pasiruošę iš anksto.

Tekstas parengtas pagal žurnalą "Tenisas"